Matkalla: Rakas ruoka

Päivä 56 viikko 9
Churros ja kuumaa suklaata
Matkustaessa saattaa joskus huomata, että ruoka on matkan parasta antia. Uudesta maasta tai paikkakunnalta etsii sellaisia ruokakokemuksia, joita ei muualla saa. Teoriassa helppo juttu, käytännössä saattaa olla hankalaa. Turistina ei usein löydä todella hyviin paikallisiin ruokapaikkoihin ilman apua.  Yleensä pitää lähteä jonnekin turistialueen ulkopuolelle, että sellaisen löytää. Joskus osuu hyvä paikka kohdalle ja joskus tulee huti. Yksi neuvohan yleensä annetaan ulkomaalaisille: missä on paikallista väestöä ruokailemassa, siellä on yleensä hyvä ruoka. No. Kun suurin osa ”paikallisista” on suomalaisia, englantilaisia tai ruotsalaisia, minkäs kansallisuuden mukaan sitä sitten suunnistaa? Englantilaisten ruoka ei yleensä herätä korkeita odotuksia, ruotsalaiset ovat nirsoja ja syövät kalliisti, ja suomalaiset syövät sitä mitä tarjolla on.
Englantilainen lounas: Fish and chips
Täällä Fuengirolassa olen pitkälti seurannut suomalaisten suosituksia. Malagassa ja Torremolinoksessa olen onnistunut löytämään myös espanjalaisten suosimia paikkoja. Seuraavassa joitakin hyviä, oikein hyviä ja ei niin kovinkaan hyviä ruokakokemuksia.

Tyypillinen espanjalainen aamiainen on kuppi maitokahvia, cafe con leche, tai lasillinen vastapuristettua appelsiinimehua sekä herkullisia rasvassa paistettuja churro-leivonnaisia. Ja voi että ne churrot maistuu hyvälle! Varsinkin kuuman suklaan kanssa. Mijasin matkalla maistoin ensimmäisen kerran kyseisiä churroja ja heti jäin koukkuun. Onneksi niitä yleensä saa vain aamulla ja aamulla syön kotona aamiaiseni, joten olen välttynyt suurimmilta kiusauksilta. (Kuva ylinnä)

Torremolinoksesa vierailtaessa on ehdottomasti maistettava paistettuja sardineja. Parhaat kalapaikat löytyvät Carihuelan alueelta. Se on vanha kalastajakylä, josta koko turistien Torremolinos on saanut alkunsa. Johtuen talvikaudesta, jolloin turistien määrä on huomattavan paljon alhaisempi kuin kesällä, useat ruokapaikat olivat sulkeneet ovensa. Onneksi löysimme El Canarias Playa- nimisen ravintolan, joka oli ääriään myöten täynnä väkeä. Jonotettuamme 20 minuuttia saimme pöydän ja pääsimme tutustumaan ruokalistaan. Viereisessä pöydässä, tai pöydissä, oli n. 20 hengen seurue espanjalaisia, jotka olivat tulleet juhlimaan seurueessa olevan vanhemman rouvan syntymäpäiviä. Se oli hyvä merkki ja odotukset tietysti nousivat pari pykälää korkeammalle. Jos paikalliset tulevat juhlimaan vanhan rouvan juhlia tähän ravintolaan, on ruoan oltava hyvää. Teemme oman tilauksemme: 2 annosta paistettuja sardiineja, 1 annos kalamaaria, 2 erilaista salaattia ja leipää. 

Sardiini-lounas
Ruoka oli hyvää, erityisesti sardiinit olivat maukkaita ja annokset varsin runsaita. Uskallan suositella tätä ravintolaa kaikille kalansyöjille.
El Canarias Playa,
Hnos.Perez S.l. , Pza. De Remo
La Carihuela
Torremolinos

Espanjassa on ihan pakko maistaa tapaksia ainakin kerran. Minä olin onnekas ja satuin Malagassa paikkaan, Malaga tapas Le Chuga, jossa tapakset olivat erinomaisia. Nämä tapakset eivät olleet mitään pikkupurtavaa vaan ihan aterian sijaan nautittavia annoksia. Tilasin 3 erilaista tapasta ja ensinnäkin ne olivat ihan älyttömän hyviä ja toiseksi nämä kolme olivat täysi annos. Ravintola oli koko ajan täynnä ja jouduinkin odottamaan vapautuvaa pöytää jonkun aikaa, mutta ruoka oli niin hyvää , että odotus kannatti. Suosittelen tätä paikkaa lämpimästi.
Malaga tapas
Le Chuga
(salads & tapas)
sijaitsee vanhassa kaupungissa

Fuengirolassa minulle suositeltiin Restaurante Bahia -nimistä ravintolaa. Se sijaitsee Los Bolichen puolella San Rafaelin aukion vieressä. Täällä valitsin ruoaksi toisen espanjalaisen must-ruoan paellan. Ja jos on joku oli hyvää niin tämä paella. Mereneläviä ”vilisi” , ei eläviä vaan kypsennettyjä, keltaisen riisin seassa. En itse osaa tehdä kunnollista paellaa, mutta voisin sanoa, että tässä paellassa riisit olivat juuri niin kypsennettyjä kuin hyvässä paellassa pitääkin. Ravintolaa suositelleiden henkilöiden mukaan myös pihvit ovat täydellisesti asiakkaan pyynnön mukaan kypsennettyjä. Suosittelen käykää kokeilemassa.
Restaurante Bahia
Plaza de San Rafael
Fuengirola

Bahian vieressä on toinen hyvä ravintola La Leona. Kävin siellä kokeilemassa sunnuntain brunssia. Noutopäytä on runsas. Kalansyöjille erityisesti löytyy monenlaista kalatarjotinta. Brunssi sisältää kala-, liha- ja kasvisruokia, joten kaikille löytyy kyllä syötävää. Kaiken tarjonnan kruunasi pannari, mantelikermavaahto ja tyrninmarjahillo, tuulahdus skandinavisesta keittiöstä. Kylmät-, lämpimät- ja jälkiruoat saavat ruokailijan viipymään ravintolassa useammankin hetken. Suosittelen kokeilemaan jonakin sunnuntaina La Leonan brunssia.
La Leona
Plaza de San Rafael
Fuengirola

Jouluna nautin runsaan suomalaisen joululounaan ravintola Witin joulupöydästä. Ruoka oli hyvää ja noudatti perinteistä suomalaista joulupöytää. Erityiskiitoksen haluan antaa kokin valmistamalle maksalaatikolle. Se oli sellaista kun ennen kotona oma äiti laittoi. Witin ruoka sopii kaikille, jotka haluavat nauttia välillä hyvää suomalaista ruokaa suomenkielisellä palvelulla tarjoiltuna. Arkilounas on saanut paljon kiitosta.
Bar Cocina Witi
Avda Jesus Cautivo 10, Edif. Isaac Peral, 29640 Fuengirola 
Witin joulupöytä

Toinen hyvä suomalaisravintola löytyy Centro Finlandian talosta, Ravintola Kukko. Myös Kukossa lounas on perinteistä suomalaista ruokaa ja maukasta sellaista. Illallisella saa listalta kaikenlaisia maukkaita annoksia. Itse pidin erityisesti valkosipulietanoista. Kukko on helppo löytää ja sitä voi pitää taattuna suomalaisena ruokapaikkana.
Restaurante Cafeteria Kukko
Avda de Los Boliches 4
29640 Fuengirola


Ravintola Kukko

Muutama pizzakin on tullut nautittua ja kaikki ovat olleet erittäin onnistuneita valintoja. Pizza on nopea ja helppo vaihtoehto kun ei jaksa syödä omia keitoksiaan eikä oikein huvita lähteä kokeilemaan onneaan taas uuteen ravintolaan. Vaikka pizza ei ole espanjalainen ruoka, löytyy Fuengirolasta pizzeria, jonka omistaja voitti  2013 vuosittaiset pizza-kilpailun Milanossa. Kyseinen pizzerian pitäjä on voittanut useita palkintoja Italiassa pizzoillaan. 

Lopuksi on valitettavasti mainittava muutama ei niin hyvä ruokailukokemus. Kaikkein ikävin kokemus oli itsenäisyyspäivän illallinen Nuriasolissa. Ravintolaa pitää suomalainen omistaja, joten oletin hänen ymmärtävän mikä merkitys itsenäisyyspäivällä on suomalaisille, erityisesti vanhemmalle väelle. Ja tätä vanhempaa väkeä Nuriasolissa käy paljon ruokailemassa.
 En viitsi edes mainita kaikkea mikä harmitti, mutta ihan muutaman jutun haluan nostaa esille. Useampi henkilö on maininnut henkilökunnan epäystävällisestä käytöksestä. Nyt täytyy sanoa, että tarjoilijat kyllä olivat erittäin ystävällisiä ja yrittivät parhaansa mukaan selviytyä kiireestä. Epäystävällinen kohtelu onkin tullut esille lähinnä pöytävarauksia tehtäessä. Sitten, itsenäisyyspäivän illallinen tarjottiin rikkinäisiltä lautasilta. Noutopöydässä yritin etsiä ehjiä lautasia, mutta esillä olevasta pinosta löysin vain yhden joka oli täysin ehjä. Sattuipa sellainenkin juttu, että shampanjalasit loppuivat ennenkuin juhla oli edes alkanut. No hei, kukas sitä nyt kuohuviiniä juo itsenäisyyspäivänä! No ei sitten juotu kun ei ollut laseja. Lopuksi kahvi ei kuulunut illalliseen vaan se piti ostaa erikseen. Haloo! Suomalaiset juovat kahvia! Kahvi kuuluu suomalaiseen juhlaan niin kuin nenä päähän. Ruoka sinäänsä oli ihan syötävää, ei mitään erinomaista, mutta ei kovin huonoakaan. Eniten tökki se, ettei illallisessa ollut otettu huomioon kyseisen tilaisuuden vaatimaa arvoa. 
Enempää en viitsi marista, mutta toista kertaa en siihen paikkaan mene syömään ja tuskin menen muihinkaan ravintolan tapahtumiin.
Nuriasol
Fuengirola

Toinen huono kokemus oli ravintola Domingos. Ravintolaa on mainostettu paikallislehdissä isoilla jutuilla ja oletin sen vuoksi, että ruoka olisi hyvää. Ei pitäisi olettaa mitään. Ruokailu oli kaikkea muuta kuin miellyttävä kokemus. Alkukeitto oli kyllä ihan hyvää ja kuumaa, joten siinä vaiheessa kaikki oli vielä hyvin. Mutta tilaamani grillattu tonnikalapihvi sensijaan oli pakastimesta otettu, mikrossa lämmitetty ja tarjoiltiin kylmänä. Samoin ylikypsiksi keitetyt vihannekset olivat kylmiä. Ranskalaiset perunat olivat kylläkin hyviä ja kuumia. Jälkiruoka oli parasta, ilmeisesti se oli valmiista jauheesta tehty. Hyi, olipas tuhmasti sanottu. Mutta kun ruokaseurani lampaankyljykset olivat myös pakastimesta otettu, mikrossa sulatettu ja huonosti valmistettuja, ei voi välttyä ajattelemasta ikävästi. ”Grillatut” lampaankyljykset lähetettiin takaisin keittiöön, kun niitä ei yksinkertaisesti voinut syödä. Tilalle tarjottiin uutta annosta. Seurani tilasi grillattua broileria. Broilerin rinta oli kyllä kypsää, mutta maustamatonta. Kaiken tämän jälkeen meille ei kuitenkaan tarjottu mitään hyvitystä vaan maksoimme täyden hinnan huonosta pakasteruoasta. Ai mistä tiedän, että kokki otti ruoan pakkasesta ja sulatti mikrossa? No kun istuimme sisätiloissa ja näimme suoraan keittiöön ja tällä tavoin ”kokki” toimi. Tosin epäilimme, että kyseessä ei olisi ollut talon kokki vaan joku tilapäinen kokkia paikkaava henkilö.
Restaurante Domingos
Fuengirola

Jos on niin perso hyvälle ruoalle kuin minä, on joskus parempi, että jää kotiin ja tyytyy omiin keitoksiin. Jos ruoka ei ole hyvää, sen kun katsoo tiukasti peiliin ja antaa palautetta, kyllä menee perille. Se, tuleeko parannusta annoksiin riippuu ihan kotikokin taidoista. Mutta kun on saatavilla niin paljon erilaisia tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, ei ruoka voi kovin huonolta maistua kunhan vaan muistaa pitää asiat yksinkertaisina ja antaa hyvien raaka-aineiden kertoa oman makutarinansa.




Kommentit